Exhibit # 4

IMG_6257

Arvegods

Krebsegilde på et slot i Sverige.

Wow festen er skøn, livet er kort. Vi danser, drikker, synger og griner. Jeg falder på dansegulvet og mit baghoved lander på en glasplade, der smadrer og jeg får en lille hjernerystelse. Lettere omtumlet af det bratte skift går jeg udenfor for at ryge en cigaret og samle mig, som man siger. Hvad det end betyder.

En af gæsterne har trukket et par stole over og en lille gruppe fyrer jokes af imens de køler af i den milde sommerregn som falder blidt fra den stadig lyse himmel. De sludrer og ler og jeg nyder det, men, jeg har svært ved at falde ind. Det er som om jeg er blevet katapultet ud af festen med mit fald.

Jeg falder i staver over gårdspladsen, som er omkranset af gamle træer der har set generationer af slægter før de nuværende. Det er et historisk sted der maner til ydmyghed. Jeg falder ned i historien og har svært ved at finde tilbage til mit festlige jeg. Noget gik i stykker med det fald og jeg kan ikke klinke skårene lige med det samme.

Festen fortsætter, da jeg ubemærket sniger mig op på værelset for at være mig selv. Hvad det end betyder. Jeg kryber ned under dynerne. Jeg fryser, sikkert af chokket. Men, det er forbudt at sove, man skal holde sig vågen, hvis man har fået hjernerystelse. Det har jeg lært. Så jeg lytter til det fjerne lydbillede af musik, dans, latter og hastige trin ind og ud, op og ned af gangene. Det minder mig om, da jeg var lille og de voksne holdt fest.

Langsomt bliver jeg opmærksom på andre ting: Nu en højlydt stilhed der ringer for mine ører. Og nu en indtrængende lugt af cigaretter i mit hår. Jeg gyser, selv under dynen og skynder mig at tage en t-shirt på. Den lyse sommernat har forladt mig og efterladt mig i et dybt endeløst preussisk blå og den massive stilhed presser på, som et brøl fra bunden af en bjerggrotte og overdøver totalt lydene fra festen. Det er et ekko af visheden om dødens ufravigelige krav på os alle.

Jeg lukker mine øjne og giver op. ‘Der er, hvad der er!’ minder jeg mig selv om. ‘Læg mærke til det der faktisk er og giv slip på frygtens fantasier’. Jeg gentager det for mig selv igen og igen som et mantra og langsomt blive navnløs frygt til en slags ro. Fragmenter af billeder dukker op efterhånden som jeg slapper mere af. Især et scenarie fanger min opmærksomhed og jeg følger det med interesse: Jeg står i bruseren og vandet løber frydefuldt ned over min krop, men som dråberne rammer min hud, vasker de alle farver af. Jeg bliver gennemsigtig og så opløses selve formen. Farverne løber sammen og mister deres individualitet som de forenes i et jordfarvet brunt og forsvinder ned i afløbet. Først er jeg bestyrtet over at forsvinde, så indtræder en behagelig intethed der forenes med haves oceaner og endeløse himle. Jeg lader resterne, af det der var mig, opsluge i det dybe blå ekko af mit forsvundne hjerte. Bevidstheden bliver opslugt, smelter sammen med sig selv.

Hvilken velsignelse at forsvinde, at overgive sig.

Næste morgen ser jeg et par dansesko udenfor i det grå morgenlys. Placeret ved siden af askebægret, ser de ud som et par brave soldater, der er klar til at blive kaldt til tjeneste som så ofte før. Jeg forestiller mig en kvinde i en let krøllet sølvkjole indhyllet i en sødlig duft og med en lille svedplet mellem vingerne. Efter at have fået lidt luft flagrer hun ind på dansegulvet igen på bare tæer for at danse til den alt for høje musik i det alt for lille værelse med det gyselige stroboskoplys. Og senere, leende og lettere beruset af både dans og snaps, kysser hun de andre gæster godnat og trækker sig tilbage arm i arm med sin mand. Hvorefter hun falder i en urolig søvn af for mange cigaretter og drinks.

Jeg spekulerer på, om hun også hørte lyden af den massive stilhed, før hun faldt i søvn?

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s